Kód oboru : 65-51-E/01
Název RVP : Stravovací a ubytovací služby
Název ŠVP : Stravovací služby
Délka studia : 3 roky
Dosažené vzdělání : střední vzdělání s výučním listem
Možnost dalšího studia : nástavbové studium k získání maturitního vysvědčení
Obor Stravovací služby je určen převážně pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.
Cílem vzdělávací programu tohoto učebního oboru je, aby obsah přípravy žáků tvořil organický celek vědomostí, znalostí a praktických dovedností s ohledem na jejich soukromý a občanský život a na speciální požadavky odborné přípravy pro budoucí povolání.
Žáci se připravují na jednoduché práce při výrobě a podávání pokrmů. Žáci jsou vychováváni tak, aby byli schopni se uplatnit na trhu práce a začlenit se do společnosti na základě zvládnutí vybraných činností profese, a aby si vypěstovali kladný vztah k práci.
Charakteristické rysy a schopnosti
– provádí předběžnou úpravu surovin a potravin
– správně ošetřuje, uskladňuje, případně konzervuje potraviny
– bezpečně manipuluje se stroji a ostatním kuchyňským zařízením
– zná technologické postupy při přípravě jídel a nápojů podle platných předpisů a při uplatňování zásad správné výživy
– umí připravit základní polévky, omáčky, přílohy a bezmasé pokrmy
– umí základní tepelné úpravy jatečního masa, drůbeže a ryb
– umí připravit základní výrobky studené kuchyně, jednoduché moučníky a dietní pokrmy
– ovládá technickou i estetickou stránku expedice pokrmů a nápojů
– ovládá základy jednoduché obsluhy
– ovládá úklidové práce na pracovišti a v provozu
Absolvent je schopen po příslušné praxi vykonávat i náročnější kuchařské práce.
Učební obor Stravovací služby připravuje žáky na výkon stanoveného okruhu pracovních činností povolání kuchař. Absolventi se uplatní v zařízeních poskytujících stravovací služby.
Absolventi učebního oboru, kteří vykonali úspěšně závěrečnou zkoušku, se mohou ucházet o přijetí do studijních oborů středních škol určených pro absolventy tříletých učebních oborů navazujících na předchozí přípravu.
nedílnou součástí vzdělávacího programu učebního oboru Stravovací služby je praxe, která je realizována několika způsoby :
odborný výcvik
žáci střídají po celou dobu studia vždy 1 týden teoretického vyučování a 1 týden odborného výcviku. Odborný výcvik zahajují ve cvičné školní kuchyni, později jsou zařazováni na odborné pracoviště gastronomických oborů.
gastronomické akce
součástí praxe je i účast žáků učebních oborů na gastronomických akcích školy pro veřejnost ( rauty, bankety, hostiny apod.)
pro zájemce z řad žáků gastronomických oborů je každoročně organizována řada odborných kurzů pod vedením zkušených profesionálních lektorů, kteří v daném oboru dosáhli významných úspěchů :
barmanský kurz
baristický kurz
kurz vyřezávání zeleniny
sommeliérský kurz
kurz studené kuchyně
učitelé odborných předmětů a učitelé odborného výcviku připravují nejlepší žáky na účast v odborných gastronomických soutěžích, které jsou organizovány pro žáky středních škol. V těchto soutěžích se naši žáci pravidelně umisťují na předních místech ( např. Gastro Mánes Kroměříž apod.)
Aktuální výsledky z těchto soutěží pravidelně zveřejňujeme v průběhu školního roku na webu školy.
učitelé odborných předmětů organizují každoročně řadu exkurzí do vybraných podniků dle stanoveného učebního plánu. Žáci se tak mají možnost seznámit s reálným provozem špičkových restaurací a hotelů např.v Praze, Brně, Hradci Králové i s gastronomickými provozy (pivovar, masokombinát, pekárna apod.)
jako součást výuky jsou pravidelně zařazovány přednášky a besedy, které vedou lektoří, kteří se danou problematikou zabývají na profesionální úrovni. Zaměření těchto akcí odpovídá školnímu vzdělávacímu programu a zahrnuje širokou oblast souvisejících témat.
1.místo stravovací služby GASTRO MÁNES Kroměříž
1.místo kuchař Mistrovství ČR – kotlíkový guláš Přerov
stříbrné pásmo kuchař GASTRO UNIOR Brno- finále mezinárodního mistrovství ČR
stříbrné pásmo číšník GASTRO UNIOR Brno- finále mezinárodního mistrovství ČR
zlaté pásmo číšník JUNIOR COCTAIL Competition 2015 Kroměříž
1.místo kuchař,číšník Gastronomický souboj národů
2.místo kuchař MAKRO GASTRO CUP Přerov
2.místo číšník MAKRO GASTRO CUP Přerov
stříbrné pásmo kuchař GASTRO UNIOR Praha- regionální kolo ČECHY mezinárodního mistrovství ČR
stříbrné pásmo číšník GASTRO UNIOR Praha- regionální kolo ČECHY mezinárodního mistrovství ČR
stříbrné pásmo číšník BONDUELL CUP – Moravský kuchař 2015
stříbrné pásmo kuchař,číšník OLIMA CUP Olomouc 2014
________________________________
CERTIFIKÁT za nadstandardní výsledky
v přípravě studentů a za nadstandardní vzdělávání v gastronomických oborech
( uděleno Mezinárodní asociací kuchařů a cukrářů )
________________________________
zlaté pásmo kuchař GASTRO UNIOR Brno – finále mezinárodního mistrovství ČR
zlaté pásmo číšník GASTRO UNIOR Brno – finále mezinárodního mistrovství ČR
zlaté pásmo kuchař GASTRO UNIOR Praha – regionální kolo ČECHY mezinárodního mistrovství ČR
zlaté pásmo číšník GASTRO UNIOR Praha – regionální kolo ČECHY mezinárodního mistrovství ČR ČR
2. místo hotelnictví CZECH CARVING CUP České Budějovice
3. místo číšník JUNIOR CARVING TŘEBÍČ