Praktické závěrečné zkoušky učebního oboru kuchař–číšník
Od pondělí 3. do úterý 11. června proběhla v prostorách Střediska odborného výcviku – školní restaurace Fabrika ve Svitavách praktická část závěrečných zkoušek žáků 3. ročníku učebního oboru kuchař – číšník.
Zmíněné zkoušky jsou zaměřeny na vaření, obsluhu, stolničení, ale také znalost a schopnost praktického použití cizího jazyka. Při přípravě vylosovaných pokrmů museli žáci pracovat se státními normami teplé i studené kuchyně, při zkoušce ze stolničení je zase třeba navrhnout a prostřít slavnostní tabuli tzv. vyšší skupiny. Ta je vždy zaměřena na určité téma a musí být doladěna do všech doplňků a detailů. V letošním školním roce tak bylo v salonku školní restaurace postupně prostřeno např. pro oslavu narozenin, velikonoční tabuli, degustaci skandinávské kuchyně nebo zvěřinové hody. Hodnocena tak byla také nápaditost a kvalita výzdoby, květiny, nebo grafická úprava textu vytištěného menu.
U slavnostně prostřených tabulí každý den odpoledne probíhalo také přezkoušení z angličtiny. Toho se v letošním roce ujala paní učitelka Bc. Lenka Vystavělová. Ta s adepty závěrečných zkoušek vždy nejprve zavedla povšechnou společenskou konverzaci, při které se jí představili, aby se v další části zkoušení zaměřila na odborné termíny z oblasti gastronomie a profesionální komunikaci mezi číšníkem a anglicky mluvícími hosty.
Sítem praktických závěrečných zkoušek nakonec úspěšně prošlo 9 adeptů získání výučního listu. Posledním krokem na cestě k jeho získání bude ústní část závěrečných zkoušek, která proběhne ve čtvrtek 20. června přímo v Moravské Třebové.