Kód oboru : 65-42-M/01
Název RVP : Hotelnictví
Název ŠVP : Zdravá výživa a sport v hotelnictví
Délka studia : 4 roky
Dosažené vzdělání : střední vzdělání s maturitní zkouškou
Možnost dalšího studia : VOŠ, VŠ
Absolvent:
– organizuje sportovní, pohybové, zážitkové, vzdělávací a volnočasové programy pro klienty
– ovládá principy zdravé výživy, dietního stravování, pravidla obsluhy a společenské etikety
– orientuje se ve vedení administrativy, ekonomice a legislativě
– ovládá dva světové jazyky a je schopen komunikovat v těchto jazycích
– osvojil si podstatu tržní ekonomiky, pochopil principy a druhy podnikání
– ovládá základní účetnictví
– ovládá základy psychologie a pravidla společenského chování
– osvojil si pravidla kultivovaného písemného vyjadřování v hotelové administrativě a obchodní korespondenci
– umí řešit provozní situace na úseku ubytovacím, stravovacím, technickém, ekonomickém, personálním
– má znalost geografie ČR a domácího i zahraničního cestovního ruchu
– zná strukturu turistických služeb a má základní dovednosti nezbytné k jejich provozování
Absolventi se uplatňují ve středních obchodně provozních a obchodně ekonomických funkcích v hotelích, podnicích a organizacích veřejného a účelového stravování, v ubytovacích, lázeňských a rekreačních zařízeních, v cestovních kancelářích, akciových, soukromých i státních podnicích. Jedná se o funkce referent ve státní správě a samosprávě v odborech kultury, sportu a cestovního ruchu, poradce v oblasti podpory zdraví a výživy, vedoucí zaměstnanec hotelových a restauračních úseků, pracovník obchodního nebo ekonomického útvaru, pracovník cestovní kanceláře a dalších institucí organizující turistické služby, podnikatel v hostinských činnostech a v ubytovacích službách.
Po získání praxe mají absolventi možnost uplatnit se v těchto oblastech jako řídící pracovníci nebo samostatní podnikatelé.
nedílnou součástí vzdělávacího programu studijního oboru Hotelnictví a turismus je praxe, která je realizována několika způsoby :
a/ vyučovací předmět
b/ předmět Praxe je začleněn do učebního plánu od 3.a 4.ročníku
c/ odborná praxe uskutečňována v několika týdenních blocích od 1.ročníku
d/ možnost strávit část praxe na zahraničních stážích (Itálie, Německo, Řecko, Kypr, Slovensko) v kvalitních gastronomických provozech
e/ gastronomické akce
f/ součástí praxe je i účast žáků na gastronomických akcích školy pro veřejnost ( rauty, bankety, hostiny apod.)
pro zájemce-žáky je každoročně organizována řada odborných kurzů pod vedením zkušených profesionálních lektorů, kteří v daném oboru dosáhli významných úspěchů :
barmanský kurz
baristický kurz
kurz vyřezávání zeleniny
sommeliérský kurz
kurz studené kuchyně
učitelé odborných předmětů připravují nejlepší žáky na účast v odborných gastronomických soutěžích, které jsou organizovány pro žáky středních škol. V těchto soutěžích se naši žáci pravidelně umisťují na předních místech ( Gastro Junior, Gastro Mánes, Mladý Sommeliér, Gastro Cup, Birell Cup apod.)
Aktuální výsledky z těchto soutěží pravidelně zveřejňujeme v průběhu školního roku na webu školy v sekci Novinky zde
učitelé odborných předmětů organizují každoročně řadu exkurzí do vybraných podniků dle stanoveného učebního plánu. Žáci se tak mají možnost seznámit s reálným provozem špičkových restaurací a hotelů např.v Praze, Brně, Hradci Králové i s gastronomickými provozy (pivovar, masokombinát, pekárna apod.)
jako součást výuky jsou pravidelně zařazovány přednášky a besedy, které vedou lektoří, kteří se danou problematikou zabývají na profesionální úrovni. Zaměření těchto akcí odpovídá školnímu vzdělávacímu programu, zahrnuje širokou oblast souvisejících obecných i odborných kompetencí v řadě předmětů (cizí jazyky, občanská nauka, ekonomika, dějepis, odborné předměty apod.)
V rámci předmětu „Nauka o poživatinách“ paní učitelka Veronika Minaříková s žáky 2. ročníku studijního oboru hotelnictví při praktickém cvičení zpracovala přehled o množství cukru ve vybraných potravinách a nápojích. Žáci dané množství nejprve zjistili či dopočítali dle údajů na etiketě
Mezi vrcholné gastronomické soutěže, pravidelně úspěšně obesílané naší školou, patří m.j. Gastro Olomouc – Olima Cup. Soutěžní přehlídka, považovaná za jednou z nejvýznamnějších gastronomických akcí v České republice, každoročně přitahuje mladé talentované kuchaře a cukráře z řad žáků středních odborných
Pestrý výběr slaných i sladkých pokrmů teplé i studené kuchyně nalezli v sobotu 22. června 2024 na stánku ISŠ Moravská Třebová návštěvníci gastronomického festivalu SVITAVERNA, který se konal ve svitavském Parku Jana Palacha. Pracovnice školy ze střediska odborného výcviku gastronomických oborů,
Od pondělí 3. do úterý 11. června proběhla v prostorách Střediska odborného výcviku – školní restaurace Fabrika ve Svitavách praktická část závěrečných zkoušek žáků 3. ročníku učebního oboru kuchař – číšník. Zmíněné zkoušky jsou zaměřeny na vaření, obsluhu, stolničení, ale také
Od pondělí 27. do pátku 31. května probíhal v odborné učebně gastronomie volitelný barmanský kurz. Zúčastnilo se ho 12 žáků, kteří na závěr úspěšně složili závěrečnou zkoušku a získali certifikát. Lektorem byl pan David Švábenský, člen Barmanské asociace České republiky. [gallery columns="4"
Regionální televize ze Žiaru nad Hronom natočila v květnu reportáž o dlouholetém partnerství mezi ISŠ Moravská Třebová a Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Žiaru nad Hronom a průběhu letošních výměnných stáží. Ze služby YouTube jí lze shlédnout na zde
Předposlední den roku 2022 se pedagogičtí pracovníci školy společně sešli v odborné učebně ( připravené žáky a učiteli gastro předmětů) ke společnému bilancování. Specifikum naší školy je skutečnost, že realizované aktivity jsou rozptýleny podle oborů. zaměření a tříd a teprve po
Třetí (letošní závěrečný) turnus, složený z dvojice žáků studijního oboru Hotelnictví / Zdravá výživa a sport a jedné žákyně učebního oboru Kuchař - číšník se po celý minulý týden pilně činil a zvládli i pekelné tempo plně obsazeného hotelu. Trojici našich
Měsíc listopad, na jehož začátku vzpomínáme na naše blízké a ve kterém jsme si mimo jiné připomenuli 33. výročí Sametové revoluce je vhodným obdobím také k osvěžení historické paměti. Příležitost k němu a možnost obohatit netradiční formou své znalosti z
Není nad to, když dva šikovní studenti ( Zuzka Mertová a Adam Vašek - žáci 3. ročníku oboru Hotelnictví - zaměření Zdravá výživa a sport ) zúročí získané dovednosti a svůj talent a vytvoří propagační video školy. S nadhledem a humorem