INTERNÍ NAVIGACE
HomeGastro karta1. místo Evy Olejníkové v soutěži Gastro Olomouc–Olima Cup

1. místo Evy Olejníkové v soutěži Gastro Olomouc–Olima Cup

1. místo Evy Olejníkové v soutěži Gastro Olomouc–Olima Cup

Mezi vrcholné gastronomické soutěže, pravidelně úspěšně obesílané naší školou, patří m.j. Gastro Olomouc – Olima Cup. Soutěžní přehlídka, považovaná za jednou z nejvýznamnějších gastronomických akcí v České republice, každoročně přitahuje mladé talentované kuchaře a cukráře z řad žáků středních odborných učilišť a škol. Ti ve čtvrtek 3. října 2024 opět dostali možnost změřit síly a předvést své dovednosti před odbornou porotou, která hodnotila techniku, kreativitu a chuťové vyvážení pokrmů.

 

V letošním ročníku hájila barvy naší školy zkušená Eva Olejníková. Majitelka výučního listu z učebního oboru kuchař – číšník druhým rokem úspěšně pokračuje ve studiu v rámci studijního oboru hotelnictví (třída 2. HT). Jejímu úspěšnému soutěžnímu nasazení předcházela důkladná příprava, do které se kromě pracovníků školy zapojili také odborníci z praxe.

 

Dle předem známých podmínek zadání soutěže měli její účastníci předvést přípravu atraktivního pokrmu z vepřového masa, které muselo projít dvojí tepelnou úpravou. Evou připravený pokrm nesl název vepřová pluma marinovaná v koji s batáty, žampiony a hnědým máslem. Pluma, známá také jako vepřový límec, je část masa z krku a horní části hrudníku prasete, koji je ušlechtilá plíseň aspergillus oryzae, česky kropidlák rýžový, který za tepla a vlhka roste na rýži či dalších obilovinách a slouží jako startér fermentace. Přípravu zmíněné delikatesy si Eva již o týden dříve vyzkoušela v kuchyni našeho odloučeného střediska odborného výcviku – školní restaurace Fabrika ve Svitavách, kde k vycizelování postupu svou přítomností a odbornými radami přispěli kuchařští mistři Petr Bui (mimochodem absolvent naší školy a odborný garant oboru), Matyáš Sedláček a také učitelka odborného výcviku Iva Nováková.

 

Na soutěž, která se konala na olomouckém výstavišti Flora, pak Eva vyrazila v doprovodu vedoucí učitelky odborného výcviku paní Marty Pluháčkové, zmíněné Ivy Novákové a několika podporovatelů z řad žáků naší školy. V náročné konkurenci zhruba desítky soupeřů z na gastronomii zaměřených škol z celé České republiky získala krásné 1. místo, a tedy i vítězství v soutěžní kategorii kuchař – junior. Kromě diplomu obdržela také hodnotnou cenu. Evě Olejníkové samozřejmě blahopřejeme a děkujeme za úspěšnou reprezentaci školy v celostátním měřítku!

 

Share With: